Artikel: Spelar för framtidstro

Great Hansson

I lördags anordnades Bring BB back, en stödkonsert för solidaritet med en dos blues för Sollefteå sjukhus. Mingel med fika i Kramfors Konsthall, musik och talare i Biograf Royal lockade till en strid ström av besökare under dagen.

Tio talare under dagen kunde bland annat berätta om ett ockupationsschema fullbokat två veckor i förväg, valdistrikt med landets högsta skatter, rädsla över att tvingas föda barn i bil efter hala vintervägar och svikna vallöften. Hervor Sjödin vädjade till politikerna att släppa på prestigen och kunna säga att ”vi hade fel”.

Talen varvades med musik av Great Hansson, Klas Norberg och Cera. 

Anders Högström, sångare i Great Hansson, den musikgrupp som tog initiativet till stödkonserten, varför en stödkonsert?

– Dels tycker vi att det är bedrövligt hur man förstör ett väl fungerande sjukhus, för att sedan flytta över resurserna till Sundsvall. Dels ville vi bryta tystnaden i Kramfors, vi vet att det finns ett stort stöd hos allmänheten. Vi Kramforsbor ser ju Sollefteå sjukhus som vårt sjukhus. Och, mitt i allt allvar behövs glädje och musik för att hålla humöret uppe! Just det kändes väldigt viktigt, att folk skulle gå härifrån glada och med tron på att vi ska klara det, det skulle inte vara ett klösmöte. Så, vad kunde vi göra? Jo, spela gratis och skänka det vi fick in till ockupationen.

Vad har ni fått för respons för er idé?

– Alla har stöttat, hade vi mer ork hade vi kunnat få sponsring från varenda företagare i Ådalen. Järrendahls bageri skänkte fika, ABF hjälpte oss att göra affischer och skänkte dessutom kaffe som de sedan servererade tillsammans med Lions.

Vad blev höjdpunkter under stödkonserten?

– Talarna. De var alla kämpar runt sjukhuset. Det var läkaren Lars Rocksén, Mattias Rösberg som pratade om ekonomin, författarinnan Hervor Sjödin, Karin Lidén, för att nämna några, de var alla väldigt bra. Ockupationsgruppens Annica Tjärnström var så nervös före sitt tal att hennes händer skakade, sådant gör också intryck. Sedan fick vi in nästan 20 000 i reda kontanter. Vi bestämde oss för att vara billiga på fikat, då blir folk på bra humör och då swishar de, var vår plan. 

Vad händer nu?

–  Vi i Great Hanssons kommer att delta i en stor stödkonsert i Sollefteå den 12 augusti. Sebastian Gunnesson från ockupationsgruppen ska försöka bilda en stödgrupp här i Kramfors.

Jag hoppas att stödkonserten öppnar upp för att folk ska bli modigare, våga stå upp, det är lite tyst här i Kramfors. Jag saknade de unga människorna under dagen, det är ju för dem vi gör det här.

Vi räknade i bandet hur många barnafödslar vi varit med om och kom fram till elva stycken. Men det var helt annat för oss, vi var aldrig oroliga, BB fanns i Sollefteå och tidigare även i Härnösand.

Ockupationen visar att man kan vara kaxig, att man fortsätter oavsett vad än Erik Löfgren och kompani säger och gör. Jag tror att det här är en enorm resa som kommer att förändra livet för de som är med och kämpar, de kommer inte att vara samma personer efteråt, det är häftigt.

När politiker inte lyssnar på folket är nog det enda som biter att de inte får röster, att de förlorar sina välbetalda jobb. Personligen önskar jag att Ångermanland går ihop, att kommunalråden Elisabeth Lassen, Jan Sahlén och Fred Nilsson gör gemensam sak, att de sätter sig ner över lite gofika och surrar. Hur löser man det här internt när man tycker så olika? Demokratin hänger på en väldigt skör tråd, kan vi inte lita på politikernas löften, då slutar folk att rösta, eller att bry sig om.

Talare under stödkonserten:

Elisabeth Grafström
Gudrun Sjödin
Marie Eriksson
Lars Rocksén
Malin Olsson
Mattias Rösberg
Annika Tjärnström
Karin Liden
Sebastian Gunnesson 
Hervor Sjödin

Elisabeth Grafström
Nils-Gunnar Mohlin med sällskap
Lars Rocksén och Hervor Sjödin
Emelie Edlund som är en av dem som fött barn på Sollefteå sjukhus
Strid ström med besökare under hela dagen

Artikel tidigare publicerad på Njus.me

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *