Artikel: Folkrörelse runt sjukhus vinner demokratipris

Kampen för att bevara Sollefteå Sjukhuss i allmänhet och BB i synnerhet fortsätter att väcka uppmärksamhet. I november tilldelas folkrörelsen Ordfronts Demokratipris 2017.

Ordfronts Demokratipris har funnits sedan 1993 och delas varje år ut till någon eller några som i SverigeS har arbetat för de demokratiska idealen. Nominerar gör medlemmar i föreningen Ordfront. De tre senaste åren har priset gått till Refugees Welcome (2016), Läkare i världen (2015) samt Edward Snowden (2014).

I år föll valet gemensamt på de tre parter som är byggstenarna i folkrörelsen kring Sollefteås sjukhus bevarande och utvecklande:

  • föreningen Sollefteå Framtidens akutsjukhus 
  • nätverket BB-ockupationen
  • det medlemsägda vårdföretaget som i dagarna startar upp ett alternativ till den av landstinget drivna vården, Vård och Omsorg i Norrland, VOON.

Ordfront premierar genom sitt val en bygd som gemensamt gått man ur huse och blivit till en urkraft. Tillsammans kämpar befolkningen för det lokala samhällets överlevnad och allas tillgång till grundläggande mänskliga rättigheter. Rörelsen i och runt Sollefteå har dessutom spridit sig runt om i Sverigee och skapat ett rikstäckande BB-uppror.

Priset delades ut i helgen under Mänskliga Rättighetsdagarna i Jönköping. På plats för att ta emot utnämningen var Nils-Gunnar Molin och Kerstin Brandelius, båda från Sollefteå Framtidens akutsjukhus och VOON, samt Annica Engström från BB-ockupationen. Den vid det här laget vitt beresta maskoten, dockan Gudrun Svea Ådalia, fanns självklart också med.

Där fick mottagarna av priset även möjlighet att berätta om hur kampen för en vård på lika villkor bedrivits och kommer att fortsätta bedrivas.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *