Vad var det jag sa. Eller inte sa?

Jag följer en hel del fårgrupper på Facebook. Det är värdefulla källor till andras funderingar och erfarenheter. Någon undrade om gutefårens brunst kunde tänkas påverkas av fjolårets extrema sommar. Hon fick en hel del svar, så även av mig. Jag svarade lite sammanfattat så här:

“Jag har haft gutar i drygt 25 år. I många år hade jag bara en bagge och de gick året om med tackorna. Lammning stabilt sista veckan april och första i maj. Bra tycker jag även om de gärna kunde få vänta nån vecka till. Jag bor i Ångermanland (övertygad om att klimatet styr). För ca 8 år sedan började jag köpa in nya linjer. Vissa av dem lammar i slutet av mars om de får chansen. Ränderna verkar inte gärna gå ur heller (man kan tycka att de borde synkronisera sig med den större gruppen). Jag kommer att behålla endast en ungtacka i en av de två ”felande” linjerna, det ska bli intressant att se om hon rättar in sig i leden eller om det sitter hårt genetiskt.
I höstas planerade jag att inte betäcka alls – för att vila tackorna, mig själv och det var dessutom lämpligt med tanke på foderbristen i år. Av de 26 tackorna är flertalet väldigt tydliga i brunsten (en tog saken i egna klövar och gick på eget bevåg till granngården där baggarna befinner sig 😁 kontentan är att jag ser brunstens tydligt. De som visat brunst följer den vanliga rytmen, började i månadsskiftet nov/dec och brunstar om med cirka 18 dagars mellanrum. Men som sagt, inte alla är tydliga med sin brunst. Jag gillar att hitta mönster så jag antecknar noga allt jag ser och hör 😃
Gutarna har i stort alltid skött sin brunstperiod trots att jag under några år även hade tackor av annan ras, de hade noll koll på när det var lämpligt 😁 En nyinköpt ungtacka (gute) lammade dock i augusti första året. Gissar att hon kanske kastade tidigt p g a flytten? Och hann brunsta om (jag tycker mig sett att brunstar om fram till i mars/april).”

Åter tillbaka till the real life. Eftersom lon (och även räven) varit på besök den senaste tiden tittar jag till fåren extra ofta. Kallt och eländigt, men de verkar har gillat läget bättre än mig. Vi har haft ner mot 15-20 grader bra många dagar nu. Jag har inte sett lospår sedan i torsdags. Alla lever. Nyss hittade jag detta (höj ljudet =)

En annan fråga i samma tråd på Facebook var hur mycket kyla små lamm klarar. Jag tror att klarar de bara den första timmen så är de mycket tåliga. Jag hade en ungtacka som lammade i god ordning i månadsskiftet april/maj, men det small till och blev kallt den natten. När jag kom ner vid femtiden på morgonen var det 10 grader minus. Ungtackan hade fått lamm utomhus och allt såg bra ut, de två döttrarna var runda och fina. Men jag bar in raskt in dem i lagårn och stängde dörren. När jag gick därifrån så slog det mig att jag gjorde det för min egen skull. Jag kunde i lugn och ro sova någon timme till på så vis. Men vad jag egentligen gjort var att jag tagit en liten fin familj från en ren miljö (lammningshagen är ordentligt stor och backen är torr då vi bor på ett berg) och lämnat av den inne i lagårn där det även om det ser rent ut är fullt av bakterier. Nåja, det tål små lamm också =)

Lammet som fötts nu på förmiddagen är filmat i 14 graders kyla. Tackan som fått lammet är just den tacka jag skrev om i Facebook-inlägget =) Ytterligare en reflektion är att den linjen inte är hundra bra mammor, de kan vara lite slarviga (enligt mina referenser). Hon har lammat bland massa andra tackor (25 stycken som inte rör sig långt från varandra i det här vädret). Allt ser bra ut i nuläget.

Min andra tanke var att ta in dem. Saken är den att det inte är varmare i lagårn, då djuren går in och ut som de vill – och de uppehåller sig gärna ute vid tältet, där finns även maten just nu. Tänker jag med hjärnan istället för hjärtat är det bättre att hon får gå kvar ostörd, tillsammans med alla andra kompisar.

Tredje tanken går då till lon och räven. Jag kommer att stänga in dem när mörkret faller på. Lon är ett gissel för fårägare på vintern, jag har förlorat en tacka till lon för ett antal år sedan, grannarna på andra sidan sjön förlorade 15 stycken vid två tillfällen samma vintersäsong. Räven blev jag rädd för för några år sedan när vi tappade tre väldigt unga lamm i maj. Att räven var begiven på gäss och höns, det visste jag av egen erfarenhet, men den har aldrig besvärat mina lamm tidigare.

Fortsättning följer =)

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *