Här hittar du information som vi hoppas gör ditt besök på Torpet ännu trevligare =)
Men först, några riktigt viktiga saker!
- Berätta hur många ni är och om ni vill hyra handdukar och sängkläder.
- Du kommer att få ett mail eller sms med Torpets adress, hur du kommer åt husnyckeln – vi försöker alltid möta upp dig men om vi inte skulle kunna, eller om du kommer väldigt sent – och lösen till Wi-Fi.
- Kostnad för el tillkommer. Vi har ett bra värmesystem i huset, två luftvärmepumpar, eldstäder och fri tillgång på ved (läs mer om det längre ner). Om du använder dessa (istället för el-elementen) så kommer du att kunna hålla nere din elkostnad rejält. Huset har också elektriska element (som är dyrare i användning, och som jag själv aldrig känner något behov av att använda, de fanns i huset innan luftvärmepumparna kom på plats).
- Om du kommer med elbil. Det finns en särskilt plats på gården för laddning av elbil, dock med ett vanligt uttag. Du behöver därför ha med dig en adapter som passar mellan standarduttag och din bil. Laddning bör ske på lägre effekt.
- Också under vintern (oktober-april): Om du behöver hyrbil i samband med ditt besök, säg att du ska norrut. Du kommer att behöva en bra vinterbil. Det är perfekt med dubbdäck, eller fyrhjulsdrift. Eller, men inte nödvändigt, både och =)
- Och, kanske viktigast av allt! Tveka aldrig att fråga om du undrar över något!
- Allmänt om att bo på Torpet – den här informationen hittar du också utskriven när du kommer fram. Klicka för att läsa!
Bra att veta
Eldningsinstruktioner
Det finns tre eldstäder i huset, och en i bastun. Vi rekommenderar att du använder den i köket och i vardagsrummet vintertid. Luftvärmepumparna fungerar fint, och är en bra ekonomisk lösning, men huset blir riktigt varmt och mysigt om du också tänder upp några brasor! Lär här hur du gör!
Hur du komposterar med Bokashi
Om du vill, så finns ett bokashi kompost system. Det är väldigt enkelt:
Använd den gröna hinken med svart text. Ovanpå den finns en plastlåda med bokashi-strö, och en liten skopa. När hinken är tom, kontrollera först av allt att kranen är stängd! Strö sedan ut ett tunt lager bokashi-strö på hinkens botten. Använd en bytta att samla kompost på diskbänken, för att en gång om dagen tömma den i hinken (eller mer ofta om ni har mycket kompost). Strö efter varje tömning ett eller flera mått över komposten (det finns en markering på skopan, ett mått per liter kompost). Se till att locket sluter helt tätt när du stänger det! Förvara hinken i rumstemperatur. Principen är att inte öppna hinken för ofta, max en gång per dag är bäst.
Undvik flytande vätskor, som t ex juice, mjölk, sås.
Blommorna på gården kommer att vara tacksamma för det arbete ni gör =)
Vill du veta mer om bokashi?
Älgkött och sous vide
Du hittar kött till salu i frysen och vårt tips är att tillaga det i sous viden (om du inte hittar den i skafferiet så fråga oss – vi gillar att använda den hemma =)
Nyfiken på vad en sous vide är – ta en titt här – en snabb film om hur du gör!
Här kan du läsa mer om hur den funkar
Promenadvägar
I Sverige finns något som kallas “Allemansrätt”. Det här är en fantastisk möjlighet att komma riktigt nära den svenska naturen. Här kan du läsa mer Visit Sweden (länk till en annan webbplats).
Du kan börja alldeles utanför dörren! Titta på vår karta för alternativen nedan!
- Den korta och lätta promenaden efter Bergsvägen som går mellan byarna Sjö och Dämsta.
- Den långa men lätta promenaden. Den här går runt Dämstasjön.
- Promenaden genom skogen som kan vara både kort och lång. Vintertid kan den vara ganska tuff om det inte finns skoterspår att gå i.
Fiske i området
På den här kartan är Torpet markerat tillsammans med några av fiskevattnen. Spara ner kartan till din telefon om du skulle bli utan internet när du är ute och fiskar!
Fiske i allmänna vatten, som t ex Dämstasjön, ingår i hyran. Vill du fiska i de inplanterade sjöarna, Köpmantjärn och Bergstjärn, kostar det 80 kronor per dygn och person. Då får du dra upp max tre fiskar per dygn. Säg till oss om du vill köpa fiskekort så ordnar vi det!
På kartan ser du fyra sjöar varav två har inplanterad fisk. Den av de två utan inplanterad fisk, längst ner på kartan, är en sjö som är gratis att fiska i och där är det lätt att få fisk på enkel fiskeutrustning.
Sjön ovanför är känd för att vara bra fiskevatten förr i världen, har vi fått höra. Vi vet ingenting om hur det är där idag. Så varsågod att prova lyckan =) Där finns dock stor chans att se bäver.
Angeldon och annan enklare fiskeutrustning finns ofta att låna under din vistelse på Torpet. Den delas med torpvärdarna som också gärna fiskar ibland =)
Här kan du läsa mer om fisket i området.
Vad finns mer att göra i området?
På hemsidan finns en enkel guide på vad du kan göra i området, förutom att ha en fin tid på Torpet =)
Håll ett öga på den här guiden, vår ambition är att den ska bli både större och bättre!
Alla vägar leder till Torpet =)
Här hittar du kartor med alternativa vägar till de omkringliggande städerna (klicka på bildernas övre del för större karta). Det finns flera alternativ och de fungerar olika bra beroende på hur bråttom du har och vilken tid på året det är. Fråga gärna
En dagstur till Nordingrå
Vårt förslag på rutt om du vill åka ut till Nordingrå i Höga Kusten.
Googla efter loppisar i området. Sverige i allmänhet, och Kramfors i synnerhet, är riktigt loppis-tätt!
Information om den här sidan
Du kommer eventuellt att behöva en pdf-läsare för att kunna öppna textfilerna. Om du saknar en sådan kan du ladda ner Adobe Acrobat Reader gratis från Adobe (länk till extern hemsida). Klicka på ikonen för Adobe Acrobat Reader längst ner på sidan.