Dämstasjön under hösten / Dämstasjön during autumn

Vädret i torpets del av Sverige är omväxlande. Sommaren kan vara allt från regnig till torr, med temperaturer mellan 15 till 30 grader.

Hösten börjar någon gång i augusti/september och är vidunderligt vacker när trädens löv skiftar färg.

En del vintrar har gott om snö, andra mindre och det är mellan 0 till 25 minusgrader.

Vårsolen börjar titta fram i andra halvan av februari. I mars och april är det ofta några plusgrader och det är som allra skönast tiden att njuta i solen medan snön – ofta, men inte alltid – är kvar.

Att göra på Torpet

Vissa saker kan du göra året om på torpet. Torpet ligger på kort gångavstånd till Dämstasjön, i en natur typisk för Ångermanland, kuperad med både vatten och skog. Området bjuder på fina upplevelser i form av promenader, på grusvägarna runt sjön eller i skogarna. Eller varför inte bara följa en gammal stig in bland träden!

Här finns de stora skogarna och stillheten. Här kan du höra tystnaden.

Basta, grilla och koka kaffe över öppen eld kan du göra i trädgården men du kan även gå ner till sjön eller ge dig ut i skogen, till fots, på skidor eller skoter.

Bastun uppe på Torpet.

Fiska och bada kan du också göra sommar som vinter. Besök någon tjärn eller vandra upp för Fröksnipan och sitt i vindskyddet längst upp.

Läs mer om fisket i Styrnäs!

I skogarna finns bland annat fågel, rådjur, älg, räv och lodjur.

Vi visar dig gärna tur bland gårdens djur. Hälsa på får, hundar och – när de känner för det – katterna.

Året på torpet

Vintern

Stek kolbullar och koka kaffe över öppen eld, i skogen eller ute i trädgården. Basta hemma på torpet eller nere vid sjön. Gårdens egen bastu ligger i det mörka skogsbrynet. En kall kväll, med tända ljus och den stjärnklara himlen utanför, kanske med ett norrsken, är en skön upplevelse.

Promenera, åk skidor, pimpla, hyr snöskor, låna de gamla träskidorna för en rolig tur, ta med skotern och åk från gården till skoterlederna i den kuperade terrängen.

Eller sitt inne och mys framför brasan.

Våren

Nu vaknar allt till liv. Lammen föds på gården och när isarna börjar öppna sig syns mängder av sjöfågel, andfåglar, gäss och svanar är flitiga gäster.

Ju längre fram på våren, desto större chans att få se bävern.

Sommaren

Nu är naturen extra lätt att nå och det finns mycket evenemang att besöka. Nere vid sjöns ena ände finns ett byabad med grillplats  och bastu. I andra änden av sjön ligger en större badplats med kiosk och lek för barnen. Varje fredagskväll i juli månad bjuds här på musik och försäljning av hembakat tunnbröd och kolbullar.

Promenera, cykla, åk båt eller bil.  Bada, sola och basta. Eller plocka bär, i slutet av juli börjar hjortronen mogna. Det finns fortfarande en hel del fågelliv, vid sjön syns bland annat tranor, häger, falk, ormvråk och ibland även örn.

Hösten

Den stora bärplockartiden. Du hittar hjortron, lingon, blåbär och svamp i skogen. Njut av den färgsprakande naturen med lönn och rönn i rött, björk och asp i gult.

Byarna runt omkring

I Myckelby ligger en hembygdsgård med ett fint museum och en väl bevarad skolsal från 1900-talets början.

En mil bort ligger samhället Nyland alldeles vid älven, med affärer, restaurang, bensinstation och apotek. Kramfors är förresten en av de mest loppistäta kommunerna i landet!

Strax utanför Nyland finns Arena Dannero (travbana) och Ytterlännäs gamla kyrka som har sina äldsta delar från 1200-talet.

På Sandslån ligger Drivhuset med aktiviteter runt lägerelden och yoga.

High Coast Distillery (tidigare Box Whisky) i Sörvika anordnar regelbundet guidningar och i början av augusti hålls en motorvecka med veteraner, hot rods, amerikanare och andra fordon.

När du är ute och åker kan du fika extra fint hos Allsta gård eller Länsmannagården.

Kramfors (tre mil bort) och Höga Kusten (2,5 mil bort)

Havet och världsarvet Höga Kusten ligger bara en halvtimmes bilfärd bort. Här hittar du vackra Nordingrå med fiskelägena Bönhamn och Norrfällsviken. Nordingrå konstrunda, Mannaminne, Skuleskogens nationalpark med sina vandringsleder och Ulvön är andra fina exempel. I Skule anordnas även snöskovandringar på vintern.

I juni arrangeras Skulefestivalen och i juli New Orleansfestivalen (jazzfestival).

Fjällvägen börjar strax intill Torpet och är vacker året om. Åk den bara för dess egen skull, ta ett dopp vid badet i Almsjönäs eller fortsätt ut mot Höga Kusten, Örnsköldsvik eller Härnösand. Stanna till i Ullånger och ta en fika hos prisbelönta Skogs-Hildas café. Titta och lär om bergsarter hos Höga Kustens Konsthantverk intill.

Fortsätt sedan ut till Nordingrås vindlande vägar i hisnande vacker natur. Även här kan själva resan vara målet.

Örnsköldsvik (sju mil bort)

På väg mot Örnsköldsvik ligger Docksta med skidbacke och friluftsbyn som erbjuder massor med aktiviteter.

Ytterligare en skidbacke hittar du i Bjästa.

Framme i Ö-vik finns Paradisbadet med inomhusbassänger, rutschkana och relax. På Skyttis kan du åka skidor och köra gokart. Ät lunch på Varvsberget med utsikt över stan eller njut en kopp kaffe hos anrika Lundbergs konditori.

Sollefteå (fyra mil bort)

Sollefteå är känt för sina duktiga skidåkare och här finns fina skidanläggningar, både alpint och på längden. Det senare både på stadion och på de stora myrarna strax utanför stan.

På sommaren fiskar du lax i Ångermanälven och i slutet av juli firar staden med Nipyran och laxfestival.

Första helgen i augusti anordnas den välkända festivalen Urkult i Näsåker.

En bit utanför Sollefteå kan du dessutom besöka tulpanodling på våren och åka hundsläde på vintern. Vi hjälper dig med bokning och vägbeskrivning!